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Barcelona, January 25, 2024 

ANSWERS TO QUESTIONS 

 

Support to MedECC 2024-2026 - 06 - PRO482ECA-2023 

 

With reference to the above-mentioned procedure, please find below the answers to the questions 

posed by the interested companies: 

 

REQUEST FOR CLARIFICATIONS Nr. 1 (dated Wednesday 24/01/2024 15:31) 

 

Question 1: Whether it is mandatory to allocate a specific number of working days for one or all of 

the Non-Key Experts, and if there are any eliminatory conditions associated with this. 

 

Answer: Tenderers must specify the anticipated number of working days required from each 

category of expert during the contract execution period. This information should be provided in 

Section 4, Timetable of Work, of Annex III: Organisation & Methodology and in Annex V Budget fee. 

This will help demonstrate the alignment between the proposed methodology and the expertise 

inputs, ensuring they are adequate to meet the requirements specified in the terms of reference. 

 

Question 2: In our case, we have identified the Non-Key Experts as the "Scientific Experts," who are 

voluntary contributors within our current MedECC network. Our intention is to potentially allocate a 

certain number of working days to them to cover the costs of incidental expenditures when 

participating in author meetings or external gatherings as MedECC spokespersons. However, it's 

important to note that they do not have a fee rate, these individuals are contributing to MedECC as 

authors on a voluntary basis. We are wondering if it is acceptable to attribute a certain number of 

days with a Fee rate of Zero euros, or if this would be considered eliminatory.  

 

Answer: The tenderer has the discretion to adopt any commercial strategy for presenting the daily 

rates for each profile. However, it is essential to understand that the contracting authority 

anticipates the contractor's capability to provide all services throughout the FwC's validity. The 

contracting authority may consider any applicable points under section 12.2 of the instructions to 

tenderers concerning abnormally low tenders. 

If the price proposed in a tender appears to be abnormally low, the contracting authority shall 

request in writing details of the constituent elements of the price which it considers relevant and 

shall give the tenderer the opportunity to present its observations.  

 


