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Barcelona, April 25, 2025 

ANSWERS TO QUESTIONS 

 

EFSD training for water energy food ecosystem projects - 26 - PRO589WEB-2025 

 

With reference to the above-mentioned procedure, please find below the answers to the questions 

posed by the interested companies: 

 

REQUEST FOR CLARIFICATIONS Nr. 1 (dated Sunday 20/04/2025 21:44) 

 

Question 1: I am a doctoral student studying the impacts of plastics on the aquatic environment in 

Tunisia. I am interested in UfM's offers for my question: Would it be possible to participate in the 

"PRO589WEB-2025" offer, as conditions apply to individuals and legal entities for "EFSD Training for 

Water-Energy-Food Ecosystem Projects," my project on green waste recovery, and my family project 

on water, energy, and food security? 

 

Answer: According to Section 3a of the Instructions to Tenderers, participation is open on equal 

terms to natural and legal persons established in one of the Member States of the Union for the 

Mediterranean (UfM). 

 

If you are a natural person who is a national of one of the UfM Member States and residing in 

Tunisia, you are eligible to participate in this tender procedure, provided that all other conditions 

outlined in the tender dossier are also met. 

 

REQUEST FOR CLARIFICATIONS Nr. 1 (dated Monday 21/04/2025 21:24) 

 

Question 2: Our understanding is that Turkiye is not eligible country. Can you confirm? 

 

Answer: We confirm that Türkiye is listed among the eligible countries for this particular contract 

award procedure, as it is one of the 16 Southern and Eastern Mediterranean countries considered 

beneficiaries under the NDICI framework. 

 

Question 3: In the Contract notice and Contract document , the project duration is stated as up to 3 

months while in the ToR , it is stated 5 months. Can you confirm the project duration? 

 

Answer: The implementation period shall run from 15 July 2025 until 15 December 2025, making the 

total project duration five (5) months, according to Section 12. The reference to “3 months” in the 

Contract Notice relates specifically to Section 2(h), which outlines the minimum time frame during 

which the tenderer must maintain the tender, calculated from the deadline for receipt of tenders. 


