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Barcelona, June 10, 2025 

ANSWERS TO QUESTIONS 

 

Procedure: Support on Press Office service - 33 - PRO594CPA-2025 

 

With reference to the above-mentioned procedure, please find below the answers to the questions 

posed by the interested economic operators: 

 

REQUEST FOR CLARIFICATIONS Nr. 1 (dated Thu 05/06/2025 16:33) 

 

Question 1: Contract Duration: In the document A2 Service Contract Notice, section 12 states that 

the period of implementation is 48 months from the commencement date. 

However, in the Annex II Terms of Reference, section 5.2 indicates a contract duration of 2 

years starting in July 2025. 

Could you kindly confirm what the actual duration of the contract will be? 

Our interpretation is that the contract framework might span 4 years, but the actual volume of work 

(and expert inputs) would be equivalent to 2 years of activity, distributed intermittently throughout 

the 4-year period. Could you please confirm if this understanding is correct? 

 

Answer: The framework contract will be valid for up to 24 months from the commencement date 

 

Question 2: Team Composition: In addition to the Team Leader, we would like to confirm how many 

experts should be considered to ensure adequate coverage of media activities in the various countries 

mentioned in the Terms of Reference. Should each country be covered by a dedicated national expert, 

or could one expert cover multiple countries, depending on their language skills and regional 

knowledge? 

 

Answer: As stated in the Terms of Reference, the UfM Secretariat seeks to explore a model in which 

national media relations experts or partners from the KEY countries listed in point 4.2 are 

permanently based in the field. This approach aims to enhance local media engagement and 

understanding of country-specific dynamics, foster stronger long-term relationships with media 

outlets, and reduce the impact of staff turnover. 

 

While this model will be highly valued in the evaluation process, proposals from tenderers who 

cannot fully meet this requirement will still be accepted. This includes arrangements where one 

expert/national partners may cover more than one KEY country, provided they demonstrate the 

required language proficiency and in-depth knowledge of local media landscapes — including 

relevant contacts and operational dynamics — in each country covered. 

 

For other UfM countries not listed as KEY, a more flexible approach regarding on-site presence will 

be considered acceptable. 

 

The proposed team should reflect a balanced combination of geographical coverage, linguistic 

capabilities, and subject-matter expertise, particularly in English, French, Arabic, and Spanish. 
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Question 3: CVs and Qualifications: Could you please confirm whether the offer should include the 

CVs and academic/professional certifications of all proposed experts at this stage, and whether this 

information must be included in the technical offer? 

 

Answer: At this stage of the tender procedure, full academic/professional certifications are not 

required. Instead, and in accordance with the tender instructions, the offer must include a profile 

description of the team of experts. These profile descriptions are intended to replace the traditional 

CVs and should contain only the information directly relevant to the requirements outlined in the 

Terms of Reference. CVs of experts can be included as an annex for information purposes, if desired. 

 

Question 4: Remote Work vs. Travel Days for Experts: Is there an estimated number of working days 

foreseen for the experts in terms of remote work and, separately, onsite presence (e.g. attendance to 

events, press trips, or other assignments requiring travel)? 

 

Answer: As outlined in Section 5.1 of the Terms of Reference, coordination with the UfM team will 

be conducted remotely. However, on-the-ground presence may be required for specific assignments 

(e.g., press trips, local media events) in the countries where the experts are based. No expert travel 

is foreseen under this contract. 

 


